Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Persbericht Het Rode Blauw

Terug naar archief

PERSBERICHT

HET RODE BLAUW
de verstedelijking langs de Scheldeoevers


Wat: Westerschelde Debat 3
Wanneer: Woensdag 17 september van 14u00 tot 17u30
Locatie: Burgerzaal stadhuis Terneuzen
Wie: stichting Het Zeeuwse Gezicht / BNA / CBK Zeeland
Vroeger was de kust niet pluis, domein van de wrede zee waar geesten en demonen huisden. Hoe anders is dat tegenwoordig: de Schelde trekt en langzaam verstedelijken haar oevers. Als vanouds in de steden als Vlissingen, Terneuzen en Antwerpen, maar tegenwoordig ook gevolgd door Perkpolder, Breskens, Cadzand…
Maar hoe doe je dat, de kust bebouwen? Verwijzend naar de oude glorie van de fin de siècle badcultuur of in strak modern pak? Het architectuurprogramma 2008 van Zeeland richt zich op alle verschillende facetten die de Westerschelde in zich heeft. Het derde debat in de reeks gaat over de verstedelijking van de Westerschelde.

Stedelijke fronten langs de Westerschelde lijkt de grote uitdaging. De ontwikkeling van de havens en het kustgebied als woongebied wordt geconfronteerd met diverse restricties betreffende de economische belangen van de vaarroute. Meer bewoning betekent minder scheepsbewegingen voor die kust. Meer schepen en meer bewoners gaat niet samen vanwege de wet op het groepsrisico. Hoe is de stand van zaken en hoe denken de planologen met deze risico’s om te gaan en leren zij van vergelijkbare plannen?

Tijdens het debat laten drie deskundigen een mogelijke aanpak zien. Rondom de Westerschelde zijn momenteel zes initiatieven voor uitgebreide woningbouw aan de orde. Een daarvan is de ontwikkeling van het voormalige veerplein Perkpolder. Mariet Schoenmakers, directeur AM Concepts, spreekt over de reconstructie van Vlissingen en de ontwikkeling van nieuwe woonnatuur in de veerhaven van Perkpolder. Stad Antwerpen gaat in op de verstedelijking van Schelde-oevers en als laatste gaat Arcas architecten uitgebreid in op New Urbanism in Cadzand-Bad. Daarna debatteren we graag met u onder het wakende oog van Bakema in het stadhuis van Terneuzen.

Het samenwerkingsverband HZG/BNA/CBK nodigt alle belanghebbenden en geïnteresseerden uit Vlaanderen, Zeeland en overig Nederland uit om mee te denken en te discussiëren.

informatie

Westerschelde debattenreeks: www.cbkzeeland.nl
CBK Zeeland, Petra de Braal +31 118611443 / Don Monfils +316 53328195