Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Debat 'welstand'

Wat is dat toch, die welstandscommissie? Heb je een ontwerp dat keurig voldoet aan het bouwbesluit, is de vorm of de kleur van de kozijnen niet goed. Of past het niet in de omgeving. Wat is mooi en wie bepaalt dat eigenlijk?

Gedeputeerde Harry van Waveren hield een toespraak waarin hij uitleg gaf over het nieuwe kwaliteitsteam dat de provincie in wil gaan stellen. U kunt hier zijn speech lezen.

Lees hier wat de PZC schreef over het debat

Welstandcommissie

Heeft de architect nog wel voldoende vrijheid voor zijn creativiteit? Woensdag 8 november hield Het Zeeuwse Gezicht een bijeenkomst met en voor architecten, opdrachtgevers en leden van welstandscommissies. In Boekhandel De Drukkerij op de Markt in Middelburg zaten vanaf 11.00 uur architecten klaar om met huiseigenaren te praten over beslissingen van welstandscommissies. Iedereen kon daarbij zijn verhaal kwijt over afgekeurde tekeningen, kozijnen, dakkapellen of kleuren op de gevel. Sinds 2003 dient een welstandsadvies te zijn gebaseerd op de plaatselijke welstandsnota. De Zeeuwse architecten Ben Gillissen, Don Monfils en Wouter de Gaaij werken dagelijks met deze nota?s. Samen met een architect van Dorp Stad & Land, Ton Jansen, namen ze plaats aan de ?architectentafel?. Dorp, Stad & Land is de provinciale welstandscommissie voor Zuid-Holland en Zeeland.

Debat

Om 15.00 uur begon een programma met sprekers over dit onderwerp. De heer F. van den Meiracker, werkzaam bij Dorp Stad en Land, verzorgde een korte inleiding over de laatste ontwikkelingen rond welstand en vertoonde een korte diaserie ter illustratie van het werk rondom de commissie. De heer H. van Waveren, gedeputeerde Provincie Zeeland, ging in op het kwaliteitsteam dat de Provincie Zeeland in het leven wil roepen. Om de discussie aan te scherpen bracht de heer G. Schoenmakers, voormalig wethouder gemeente Middelburg zijn visie naar voren. Tussen de sprekers door was er voldoende gelegenheid voor aanwezigen om vragen te stellen en met de sprekers in discussie te gaan. Dagvoorzitter Don Monfils die naast architect, bestuurslid is van Het Zeeuwse Gezicht leidde deze vuurzee aan vragen in goede banen. Het programma eindigde om 17.00 uur.

Info

0118-611443 of info@cbkzeeland.nl