Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Debat Licht Uitgelicht 17 oktober 2007

Architectuurdebat Licht Uitgelicht
woensdag 17 oktober 2007
14.30 uur Sterrenwacht , Herengracht 52 in Middelburg
Terug naar archief
Over lichtvervuiling en licht in de openbare ruimte wordt de laatste tijd veel gesproken en onderzoek gedaan. Proeven en aanpassingen halen met grote regelmaat de krant. In Middelburg en Goes worden kunstenaars betrokken bij het opstellen van een lichtplan voor de binnenstad en de wijken. In Vlissingen zijn enkele pleinen heringericht en zodanig met licht voorzien dat een historische sfeer is ontstaan.

In de architectuur is kunstlicht eveneens een belangrijke sfeerbepaler. Maar is het terecht dat het toch veelal als sluitpost wordt gezien? Zouden vele vraagstukken van de verlichting van de openbare ruimte niet al kunnen worden beantwoord door kunstlicht vanaf een vroeg stadium op te nemen in de ontwikkeling van de planologie en de architectuur?

De ontwikkelingen en de problematiek op dit terrein worden toegelicht door Christa van Santen, de deskundige op dit gebied met een internationale faam. Zij is directeur van LITE en auteur van diverse boeken en publicaties over licht in de openbare ruimte. In haar presentatie staan de termen kwaliteit en diskwaliteit centraal.
Aat Klompenhouwer, oud directeur van Industrielicht en docent, zal vervolgens ingaan op de ontwikkelingen binnen de openbare verlichting.

De derde spreker is de kunstenaar Eddy Beekman die in zijn werk veel gebruik maakt van licht. Hij is het creatieve brein van Stichting Sticht Licht die met name in Goes al menig object heeft belicht. Het meest in het oog springende project is de belichting van de tv toren in Goes. Zijn bijdrage aan het debat zal in het teken staan van ?andere tijden, andere eisen?.

Aansluitend zal onder leiding van de architect Don Monfils van het Zeeuwse Gezicht de discussie losbarsten. De actuele ontwikkelingen zullen genoeg stof voor een verhitte discussie geven.

Het Zeeuwse Gezicht en het CBK Zeeland i.s.m. Stichting Sticht Licht en BNA nodigen u van harte uit hierover mee te denken. Mail voor meer informatie naar: pdebraal@cbkzeeland.nl.